2024-03-29, 10:43

Atspausdinta iš:
http://www.iftech.eu/index.php?id=296

 nuotr.  "Reuters"

Krovinių vežimo įmonės skaičiuoja nuostolius. Pamažu iš finansinės duobės lipantį sektorių užgriuvo nauja neganda.

Šįkart – iš dangaus krintantis neįprastai gausus sniegas.

Išaugo degalų sąnaudos

Asociacijos „Linava“ prezidentas Algimantas Kondrusevičius sakė, kad dėl itin gausių kritulių, šalčio, prastų eismo sąlygų vilkikų degalų sąnaudos išauga mažiausiai 15–20 proc.


Vežėjai pripažįsta, kad sąnaudos didėja kiekvieną žiemą, tačiau kai taip dažnai ir daug sninga, neįprasta žiema, ir pinigų degalams, technikos priežiūrai tenka atseikėti kur kas daugiau.„Sausį ir vasarį, ypač sausį, transportininkai visada turi planuotų nuostolių. Tuo metu užsakymų gerokai sumažėja. Kaimynai Rytuose iki sausio vidurio dar švenčia. Tačiau išlaidos nedingsta: atlyginimus žmonėms mokėti reikia, išperkamosios nuomos įmokas mokėti reikia, remontuoti techniką reikia. Dėl tokios žiemos nuostoliai gali tik padidėti“, – skundėsi gyvenimą kartinančia žiema A. Kondrusevičius.

Reikia daugiau laiko

Neįprastai gausi kritulių žiema ne tik didina degalų sąnaudas, bet ir prailgina krovinių pristatymo laiką.

„Pristatymo laikas ilgėja labai įvairiai, nuo 10 iki 50 proc., kai kuriais atvejais net dukart pailgėja“, – skaičiavo Valdas Miliukas, bendrovės „Evekas“ generalinis direktorius.

Pasak jo, užsakovai pakantūs ir supranta, kad oro sąlygos šią žiemą ypač prastos, ir užsakydami prekes į galimus vėlavimus atsižvelgia, baudų netaiko.

„Tai yra force majeure, todėl baudos netaikomos. Prekes užsakovai stengiasi užsakyti iš anksto“, – kalbėjo V. Miliukas.

Jis nesiryžo prognozuoti, kiek įmonė gali patirti nuostolių dėl tokios žiemos. „Sunku pasakyti bus mažesnis pelnas ar nuostolis“, – sakė pašnekovas.

Nuostolių neišvengs

„Išlaidų labai daug turim. Eismo įvykių dar neturim, bet važiavimo sąlygos labai sudėtingos, degalų pereikvojama daug, ne visur gali privažiuoti, išsikrauti. Neretai tie, kurie užsako transportą, nebūna pasiruošę jo priimti, reikia laukti, kol nuvalys teritoriją“, – pasakojo Albertas Sitavičius, bendrovės „Transporto vystymo grupė“ direktorius.

Tačiau išaugusios išlaidos gula išimtinai ant transporto įmonių pečių, kainų didinti jos nesiryžta: konkurencija rinkoje dar didelė, užsakovai dar negali daugiau mokėti už paslaugas.

„Nuostolių mes neišvengsime, ir gan nemažų, jau vien dėl degalų pereikvojimo“, – sakė Albertas Sitavičius, Kėdainiuose įsikūrusios bendrovės „Transporto vystymo grupė“ direktorius.

Anot jo, degalų sąnaudos šimtui kilometrų išaugo 1–2 litrais.

 

Jolita Skinulytė

Diena.lt